Vad kan en jurist arbeta med?

Vad kan en jurist arbeta med?

 

När man tänker på en jurist går tankarna lätt till tuffa advokater eller åklagare, som man sett på film som försvarar riktiga uslingar eller som hjälper brottsoffer att fälla sina förövare. Och visst, det finns både advokater och åklagare som faktiskt är riktigt tuffa och som jobbar med extrema fall i sin vardag, men juristyrket är så mycket mer än det. Så vad kan man egentligen arbeta som om man skulle vilja bli jurist?

 

Olika yrkes och förgreningar

 

En vanlig missuppfattning är att juridik innebär att bli advokat. Det är en yrkesroll inom branschen, men lång ifrån allt man kan bli. Det finns otroligt många förgreningar inom juridiken att välja mellan, allt från advokat till företagsjurist eller familjejurist.

 

Vad man vill bli beror först och främst på vilka intressen man har och vad man själv brinner för. Om man vill hjälpa brottsoffer att få rättvisa kan åklagare vara en bra väg att gå, men om man brinner för att hjälpa familjer i nöd eller ensamstående mammor att få ensam vårdnad är det klokare att satsa på en karriär inom familjerätten.

 

Hur vet man vad man vill göra?

 

Många som börjar studera till jurist har redan en hjärtefråga som de vill arbeta med, medan andra hittar sin passion under praktiken eller utbildningen. Praktiken är en del av utbildningen och alla som vill kunna arbeta med juridik behöver praktisera hos en juristbyrå. Om man vill prova på att arbeta med familjerätt kan det därför vara klokt att göra sin praktik hos en familjejurist Norrköping för att se hur det känns och om det är rätt plats för en själv. Om inte kan man alltid byta väg.

 

Hur blir man jurist?

 

För att bli jurist behöver man studera minst fyra år på högskolan och genomföra en praktik hos en juristbyrå Linköping. När man är klar med det kan man ta sin examen och börja praktisera lag, inom det yrkesområdet man vill arbeta inom.

 

Om man inte vet vad man vill göra, utan bara vet att man vill arbeta med juridik, man det vara klokt att läsa på lite kring vilka yrkesroller som finns och vad som passar bäst in med ens egna intressen och passioner. Det finns otroligt många olika förgreningar att välja mellan och man behöver inte känna att man bara kan välja en. Många jurister börjar inom ett område och byter sedan när de känner sig färdiga, eller vill prova på något nytt.

 

Man kanske börjar som företagsjurist på ett lokalt företag, för att sedan gå vidare till att börja studera mot att bli åklagare eller något helt annat. Det är ett brett yrke som erbjuder otroligt många alternativ och många arbeten. Det är dessutom ett yrke som erbjuder otroligt bra möjligheter för att göra ett namn för sig själv, kanske främst då som just advokat eller åklagare. Men det finns även möjligheter att klättra högt upp på karriärstegen som andra yrkesroller. Hitta en hjärtefråga och börja resan mot att bli en så bra jurist som möjligt!