Den stora guiden till relining av rör

Den stora guiden till relining av rör

Som husägare är man oftast medveten om många saker i sitt hus. Man har koll på elektricitet, vatten och avlopp, bygglov på tomten och mängder av andra saker som man lär sig genom åren av att äga en bostad. När det kommer till just vatten och avlopp kan det finnas många saker som man själv kan åtgärda, om någonting är fel, såsom stopp i avloppet eller andra enklare åtgärder. Men det finns vissa typer av arbeten som man behöver hyra in professionell hjälp för att kunna lösa. En av dessa saker är relining stockholm!

Så vad är relining? Jo, relining innebär att byta ut eller renovera rören invändigt. Det betyder kort och gott att man byter ut gamla eller trasiga rör, i bostäder eller marken, invärtes. Man renoverar alltså insidan av rören för att de ska fungera som de ska igen. Denna typ av arbete är komplicerat och behöver genomföras av professionella rörmokare som är bekanta med hela processen av att byta ut rör såväl som hur ett rör ska se ut och fungera. Relining behöver inte genomföras särskilt ofta, utan sker var 40–60 år. Om man upplever att ens rör inte fungerar som de ska man det vara en bra idé att se över huruvida man behöver göra en rörfräsning + ort eller annat arbete innan man tänker på att byta ut dem.

 

När behövs relining?

En relining är inte samma sak som ett stambyte, utan hellre en förebyggande åtgärd som skjuter upp stambytet. Det gör så att rören håller sig intakta längre och inte behöver bytas ut helt och hållet. Man genomför en relining vid behov, vilket man får reda på efter att ha inspekterat rören, och en relining med strumpmetoden kan hålla upp till 50 år om man har tur!

 

En relining går till som så att en rörmokare byter ut skikten inuti rören, vilket skapar ett “rör i röret”, som i sin tur gör att det befintliga röret håller längre och blir tåligare. Det är tämligen svårt att förklara, men för enkelhetens skull kan man bara säga att man förstärker röret inifrån.

Vem genomför relining?

Det är en rörmokare som genomför en relining. Man behöver ha enorma kunskaper kring hur rören är uppbyggda för att kunna utföra jobbet, det är alltså ingenting som en hemmafixare ska ta sig an om man inte har tidigare erfarenhet av att arbeta med rör.

Vad kostar relining?

Priset för en relining kan variera beroende på var man bor, om man själv äger bostaden eller bor i hyresrätt, samt hur omfattande arbetet är. Om man vill veta på ett ungefär vad relining pris är bör man kontakta sin hyres- eller bostadsrättsförening för att se över om de har avtal med rörmokare, alternativt konsultera med en privat rörmokare.

Det finns dessutom olika platser i huset eller fastigheten som går att göra relining på. En relining avlopp kostnad kan vara billigare än vad det är att genomföra en relining av rör som går i marken utanför huset. Som tidigare nämnt är det alltid klokast att konsultera med en rörmokare som kan ge en offert på arbetet innan man tecknar ett avtal. Många föreningar har dessutom redan avtal med rörmokare och när det kommer till hyresrättsföreningar brukar de själva boka in stambyten, relining eller andra arbeten som gynnar hela huset.

Det var ungefär det vi hade att säga om relining! Det är ett komplext arbete, men det behöver inte genomföras ofta. Det är dock otroligt viktigt att faktiskt låta en rörmokare genomföra arbetet när behovet finns för att huset och rören ska hålla så god kvalitet som möjligt genom många år framöver.

 

Ett bra tips nu när vädret vänder är att slipa trall om du har en uteplats, det har kanske inte så mycket med avlopp att göra, men vi kände ändå att det fina vädret rättfärdigar att vi byter ämne en kortis:)