Fem argument som främjar kollektivavtal

Fem argument som främjar kollektivavtal

 

Inför en ny anställning är det alltid bra att se till så ens nya arbetsgivare har ett kollektivavtal. Så vad är då ett kollektivavtal? Jo, det är ett avtal mellan arbetstagarorganisationer och arbetsgivare som i förhand har reglerat bland annat löner och arbetsvillkor. Det låter kanske svårt och lite byråkratiskt, men i korta drag så innebär det att anställda egentligen har bättre villkor om de arbetar under ett kollektivavtal.

 

Det kan vara svårt att förstå alla fördelar med kollektivavtal st, vilket är varför vi har samlat fem argument till att alltid välja ett yrke med kollektivavtal. Här tar vi upp argument som både gynnar arbetsgivaren, och arbetstagaren. Allt från löner, till pension , villkor, förmåner och förhandlingar. Läs vidare för att ta del av de fem argumenten!

 

  1. Mer i plånboken

 

Ett kollektivavtal ger inte bara bättre arbetsvillkor – det ger även mer i plånboken! Detta beror på att förhandlingen redan tagit upp vilken pension, vilka löneförhandlingar och vilka ersättningar som ska finnas till hands för anställda. Med ett kollektivavtal kommer anställda att tjäna mer, vilket gör arbetsplatsen mer attraktiv.

 

  1. Allt är förhandlat och klart

 

När ett kollektivavtal framställs är det erfarna experter som sköter förhandlingarna gällande pensioner, löner och förmåner. Detta gör det enklare för arbetstagare att redan ha alla villkor klara – och inte behöva förhandla kring komplexa frågor på egen hand. Kollektivavtalet har redan utformats för att ge så bra villkor och förmåner som möjligt, så att man slipper förhandla kring sådant på egen hand.

 

  1. Större delaktighet

 

Utan kollektivavtal finns det inte mycket utrymme för anställda att vara med att påverka på en arbetsplats. Men med kollektivavtal öppnas plötsligt mängder av dörrar upp! Här finns det möjlighet att påverka allt från informationshantering, till vem som ska representera organisationen fackligt. Det ger en större möjlighet för arbetstagaren att vara med och påverka sin arbetsplats, på alla sätt och vis. Man kan även ha en bättre kontakt med facket och få rådgivning kring kollektivavtalet och vilka rättigheter man som anställd har genom det. sts facket är ett statligt fackförbund som erbjuder kollektivavtal.

 

  1. Möjlighet att påverka löner

 

St Kollektivavtal ger dessutom anställda möjlighet att påverka sina löner! Här har man tagit fram medel för löneförhandlingar via fackliga villkor. Själva villkoren för löneförhandlingar sker via kollektivavtalets avtalade regler, men som anställd har man större möjlighet att faktiskt förhandla om en lön som är rimlig för det arbetet man gör. Man har dessutom större chansen att påverka sin egen löneförhöjning genom årens gång. Utan kollektivavtal kan det vara svårt att löneförhandla, då ens arbetsplats kanske inte har något system för hur förhandlingarna ska se ut och vad man kan begära. Med hjälp av kollektivavtalet finns det underlag för vad man kan kräva, vad man har rätt till, men även vad man inte kan kräva.

 

  1. Allt i ett

 

Det bästa av allt med ett kollektivavtal är att allt kommer i ett underbart paket! Med det menar vi att allt från pension, till villkor, löneförhandlingar och förmåner redan är avtalet. På grund av detta kan man som anställd känna sig trygg i att man arbetar på en arbetsplats som ger bra villkor, rätt förmåner och en trygg pension – utan att själv behöva förhandla sig till dessa saker.

 

Så där har vi det! Fem argument till varför kollektivavtal är bra. Dessa argument gynnar inte bara de anställda, utan även arbetsgivare som vill skapa en bättre arbetsplats för sina medarbetare. Om man vill teckna ett kollektivavtal behöver man kontakta en arbetsgivarorganisation som kan hjälpa till att ta fram ett underlag för kollektivavtalet. Detta gör man genom att ta direkt kontakt med organisationen!